‘Laat ons de REST maar doen’.

Vanuit die gedachte verwerkt VARTA Valorisatielab reststromen uit de tuinbouw en de agrarische sector tot nieuwe producten. Dat in het kader van ‘no waste’, duurzaamheid en het geloof in de kracht van planten. Dankzij een unieke samenwerking met TriStar Industries heeft dat een eerste nieuw product opgeleverd: een handdesinfectiemiddel met lauriergeur en een roze tintje. 

De regionale samenwerking tussen VARTA, laurierkwekerij Gova uit Nispen en het Roosendaalse TriStar Industries, dat reinigingsconcepten voor professioneel gebruik ontwikkelt en produceert, maakt dit duurzame product extra bijzonder. Het Celosia- of hanekam-extract, de kleurstof in het desinfectiemiddel, is afkomstig van kwekerij Ammerlaan Sosef uit het Westland.

VARTA is gevestigd in Nispen op de locatie van laurierkwekerij Gova en onderzoekt de mogelijkheden van hergebruik van agrarische reststromen, bijvoorbeeld voor ontsmetting, cosmetica, food, farmacie of gewasbescherming. Binnen het eigen lab lukte het de onderzoekers van Gova om uit het snoeiafval van Celosia-planten een rood-roze kleurstof te extraheren en vanuit de laurierbomen een aromatische laurierolie te destilleren. “De wens van meer gebruik van de kracht van planten leeft bij veel meer producenten in de tuinbouw”, zegt Charl Goossens van Gova. “De sierteelt kweekt prachtige bloemen en planten, maar ook het deel dat we niet verkopen is gecertificeerd gekweekt en veilig. Alleen kunnen we er nog geen producten van maken. We spreken daarom eigenlijk beter van bijstromen dan van reststromen.” Daarom heeft hij VARTA Valorisatielab opgericht, dat ook nauw samenwerkt met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Coronacrisis

TriStar ontwikkelt en produceert reinigingsproducten voor specifieke toepassingen in de industrie, de voedingsmiddelensector en de facilitaire sector. “Bij productontwikkeling hebben wij duurzaamheid en hergebruik altijd in het achterhoofd‘’, zegt Herald Paarhuis, hoofd Research & Development van TriStar. Eerder heeft het bedrijf in samenwerking met de startup PeelPioneers een productenrange ontwikkeld op basis van D-Limoneen, een aromatische olie op basis van sinaasappelschillen.

VARTA en TriStar vonden elkaar in de wens om serieus werk te maken van hergebruik. “De totstandkoming van dit desinfectiemiddel staat model voor de werkwijze van VARTA, van concept tot eindproduct”,  zegt Goossens. En dat op een bijzonder moment: bij de uitbraak van de coronacrisis is de vraag naar bloemen en planten dramatisch gedaald. Dat heeft geresulteerd in een overschot aan kwalitatief goede planten en bloemen die op de kwekerijen achterbleven. In opdracht van de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, Interreg project BioBoost, Greenport West-Holland en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland Doet) doet VARTA al sinds maart onderzoek naar het nuttig gebruik van ‘corona’-overschotten in sierteelt- en tuinbouwproducten.

WHO

De samenwerking van TriStar, Gova, VARTA en een groep van drie Celosia-kwekers uit het Westland is de eerste productoplevering in dit onderzoek. Het unieke is de verbinding van de gecertificeerde kwekers, de onderzoeker en de producent, waardoor in korte tijd een gevalideerd product ontwikkeld kon worden dat volledig geëtiketteerd en veilig de markt op kan. De handdesinfectie is een goed product dat voldoet aan de richtlijnen van de WHO, de laurierolie heeft verzorgende en ontsmettende eigenschappen waardoor de huid soepel blijft, terwijl de Celosia een kenmerkende natuurlijke kleur geeft waardoor verwarring en verwisseling met andere producten voorkomen kan worden.

De onderzoeksresultaten zullen ook in de toekomst kwekers de mogelijkheid bieden om hun producten op een andere manier van waarde te laten zijn, denkt Goossens. Hij hoopt dat daarmee de balans tussen vraag een aanbod in de sierteelt kan worden hersteld. Dat moet leiden tot een nieuwe stroom mooie en gecertificeerde (sierteelt-)producten met een blijvende afzetmarkt.