Het voorjaar is een uitstekend moment om de auto eens goed onder handen te nemen. Natuurlijk rijd je de auto regelmatig door de wasstraat, maar een goede poetsbeurt is effectiever én veel vriendelijker voor de lak. In onze blog lees je het stappenplan voor een perfect schone auto.

Wat je sowieso eigenlijk elke dag even moet doen: ontsmet de contactpunten van je auto met een interieurspray of hygiënische doekjes op basis van alcohol. Denk hierbij aan de portiergrepen, het stuur, de handrem en de versnellingspook. Tip: zorg ook dat er altijd zo’n handig flaconnetje spray voor handdesinfectie in het dashboardkastje ligt.

Begin met het interieur

De auto wassen is echt zo’n zaterdagmiddagklus. Je kijkt er niet naar uit, maar als je eenmaal bezig bent in het voorjaarszonnetje is het eigenlijk best leuk én je hebt superveel eer van je werk. Wij zetten wat tips en een handig stappenplan voor je op een rijtje.

Stap 1: Werk van binnen naar buiten.

Ruim de losse rommel in de auto en kofferbak op en vergeet het dashboardkastje en de vakjes in de deuren niet! Het dashboard en de middenconsole van je auto, maar ook de binnenkant van ruiten, maak je snel schoon met een interieurspray. Spray het product op het oppervlak en wrijf het vervolgens droog met een zachte doek. Stoffen binnenbekleding maak je weer als nieuw met een bekledingreiniger.

Stap 2: Matten zuigen

Klop de matten uit en zuig de matten en de vloer schoon om al het stof en kleine vuildeeltjes te verwijderen. Dit gaat een stuk gemakkelijker met een draadloze stofzuiger. En vergeet ook de losse automatten niet en de bekleding in de bagageruimte. Na het stofzuigen behandel je de matten met een product om het materiaal diep te reinigen en op te frissen. De finishing touch komt van deze heerlijk Refresher, voor een exotische geurbeleving in de auto. Het interieur is klaar, nu is de buitenkant van je bolide aan de beurt. Voor een glimmend en krasloos resultaat kun je het exterieur van de auto het beste met de hand wassen. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juiste producten gebruikt, om de lak te beschermen.

Stap 3: Afspoelen

Spuit de auto helemaal af, met een hogedrukreiniger of tuinslang. Spuit van boven naar beneden, zodat al het loszittend vuil en zand verwijderd is.

Stap 4: Reinigen

Gebruik een goede autoshampoo om de auto te reinigen. Carwash Pearl heeft een unieke samenstelling, waardoor het water als parels van het oppervlak loopt en streeploos opdroogt. Ideaal is het om het reinigingsproduct te combineren met een spuitlans, voor een extra professioneel resultaat. Was de auto niet in de volle zon, maar zoek een plaats in de schaduw, anders droogt de shampoo voortijdig op. Met een spuitlans of E-spray kun je het jezelf een stuk makkelijk maken. Gebruik liever geen gewone spons, want die houdt vuil en steentjes vast, waardoor tijdens het wassen krassen kunnen ontstaan. Gebruik daarom een washandschoen of microvezelspons; deze zijn zachter en bovendien blijft er geen vuil in hangen.

Gebruik altijd twee emmers bij het wassen van je auto. De eerste emmer vul je met autoshampoo en warm water. De tweede emmer met alleen warm water, gebruik je om regelmatig de spons of washandschoen mee uit te spoelen. Last van aanslag door insecten of vliegroest? Ook daarvoor zijn speciale reinigingsproducten verkrijgbaar, zoals Insectenverwijderaar. Gebruik voor de velgen een goede Velgenreiniger of Vliegroestverwijderaar, die moeiteloos roest, remstof en andere hardnekkige vervuilingen van metalen oppervlakken verwijdert. De velgen ogen weer als nieuw!

De juiste volgorde voor het wassen van je auto: begin met de liggende delen dak, motorkap en kofferbak, was daarna de ramen, deuren, voor- en achterbumper. Vergeet ook de dorpels en de onderkant van de deuren niet! Eindig met de onderdorpels en als laatste de wielkassen. Spoel vervolgens de auto goed af, zodat alle shampooresten weg zijn.

Stap 5: Drogen

Veel speciaalzaken verkopen waterblades, speciale waterdrogers op basis van siliconen, waarmee je de auto snel een streeploos droog krijgt. Maar een goede zeem geeft ook een prachtig resultaat. Laat de auto niet opdrogen, dan blijven er kalkvlekjes achter op de lak.

Voor het schoonmaken van de auto heeft Bufa een uitgebreid assortiment goede reinigingsmiddelen. In onze webshop vind je altijd een geschikt product, zoals professionele poetsproducten, maar ook producten voor de wekelijkse opfrisbeurt.

Deze, en nog veel meer effectieve reinigingsproducten voor de auto vind je hier.

Bestel direct online

Heb je de juiste reinigingsproducten voor de auto gevonden? Plaats jouw bestelling dan gemakkelijk en snel online. Bij een aankoopbedrag van minimaal € 100,- profiteer je van gratis verzending. Heb je nog vragen over reiniging of producten van Bufa? Onze reinigingsexperts helpen je graag met een persoonlijk advies voor de beste auto schoonmaakproducten.